Hüllőkről, Kétéltűekről és Kisrágcsálókról
Számláló
Indulás: 2006-04-05
 
Chat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Kétéltűek
 
Hüllők
 
Teknős
 
Fajták
 
Kérdések
 
Nem fertőző betegségek

Nem fertőző betegségek

 

A-vitamin hiány

Vízi teknősök gyakori betegsége, szárazföldieknél ritkán fordul elő. A hibás, A-vitaminban szegény takarmányozás első jele a szemhéjak megduzzadása szokott lenni, már zsebóra nagyságú állatokon is jelentkezhet. Az állattartók azzal a panasszal keresik fel az állatorvost, hogy bedagadt az állat szeme, és már huzamosabb ideje nem fogadja el a táplálékot. Valóban, a betegek szemhéja megvastagodik, megduzzad, mert A-vitamin hiányába a szemhéjban lévő mirigyek elfajulnak és üregüket kemény, sajtos massza tölti ki, mely onnan nem tud kiürülni és megvastagítja a szemhéjat. A folyamat előrehaladtával a szemhéj össze is tapadhat a szaruhártyával, az állat ilyenkor már, ha akarná sem tudná kinyitni a szemét, következésképpen a takarmányát nem látja, nem eszik. Ekkor már késő a hibás takarmányozást megváltoztatni, annál is inkább, mivel az állat már nem eszik. Nem marad más hátra, mint hogy az állatorvos injekcióban adja be a betegnek az A-vitamint.

A-vitamin hiányában a beteg szervezetének egyéb hámszövetei is károsodnak, de a tünetek legfeltűnőbbek a szemen.

A természetesen táplálkozó teknősök a zsákmányállatok zsigereiből, májából fedezik A-vitamin – szükségletüket. A szemhéjduzzanatot mutató állatnak az állatorvosok vitamininjekciót adnak, ügyelniük kell azonban arra, hogy az A-vitaminnak mint természetes anyagnak a túladagolása is mérgező lehet. A legkisebb teknősök, melyek tömege 10 g körül van, nem kaphatnak 500-1000 egység A-vitaminnál többet. Jobban hasznosul az A-vitamin, ha egyúttal más, zsírban oldódó vitaminokkal együtt adják. Így D3-vitaminból a felét, E-vitaminból pedig 0,01-0,02 ml-t. Ilyen kis mennyiségek kimérése gondot okozhat még akkor is, ha a legkisebb 1 ml-es és igen finom beosztású fecskendőket használjuk. Az „injekció beadásának helye a hátulsó láb felső része, a combizomzat. Finom, 26 g-os tűt kell használni a beadáshoz. Az olajos vitamininjekciókat csak 7-10 naponta szabad megismételni, felszívódásuk úgyis elhúzódik. Ha túl sok A-vitamint kapott a beteg, még betegebb lesz, esetleg 1-2 napon belül vitaminmérgezésben el is pusztul.

 

 
Névnapköszöntő

 
Állatok képei
 
Hörcsög
 
Kisrágcsálók
 
Szavazás
Átlagosan havonta mennyit költesz a kedvenceidre?

1000 alatt (5 / 7%)
1000-2000 körül (23 / 33%)
többet mint 2000 (33 / 48%)
nem költök rá semennyit (8 / 12%)

Szavazatok száma: 69

Létrehozás időpontja:
2009-11-06 20:57:24

Szavazás lezárva:
2011-03-18 10:27:46


Lezárt szavazások
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Extrák
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!